Banner
Banner
Banner

Jaka podłoga w kuchni

Luty 22nd, 2011

Podłoga w kuchni musi być funkcjonalna. Dlaczego? To pomieszczenie w którym jest wilgotno. Na podłogę co jakiś czas coś kapnie, więc myć się nią musi łatwo i szybko.
Do kuchni najlepiej nadają się różnego rodzaju płytki, kafelki oraz wykładziny nie dywanowe. Dobrze też sprawdzają się panele, jednak tylko te grube. Nie zaleca się klepki i parkietu, bo szybko się niszczą i rysują.
Co więc wybrać na podłogę kuchenną? Najtańszym i najprostszym rozwiązaniem jest położenie dobrej, solidnej i ładnej wykładziny nie dywanowej. Na rynku dostępne są różne wzory i motywy. Także każdy znajdzie coś dla siebie. Wykładziny z górnej półki doskonale imitują płytki czy podłogi kamienne, więc i wyczulony na estetykę posiadacz kuchni nie powinien mieć nic przeciwko takiemu wykończeniu.
Od wykładzin bardziej trwałe wydają się być kafelki. Są oczywiście znacznie droższe i koszt ich położenia również jest wysoki za sprawą potrzebnych do tego fachowców. Jednak zaleca się położenie płytek zwłaszcza w wypadku gdy buduje się dom czy remontuje się mieszkanie. Bo to inwestycja droga, ale dobrze położona płytka wytrzyma co najmniej trzydzieści lat.
Jeżeli chodzi o panele to są one dobrą alternatywą. Koszty paneli nie są za wysokie, położenie ich jest stosunkowo łatwe i zająć może około jednego dnia. Estetycznie nie dorównują płytką, ale znacznie przewyższają za to wykładzinę. Jednak panele do kuchni muszą być odpowiednio grube by nie popękały pod ciężarem ciężkich mebli kuchennych.

Zostaw komentarz

Musisz być zalogowany żeby zostawić komentarz.

Opublikowano w: Podłogi